Vem har rätt till mäklararvodet om man byter mäklare?

Att byta mäklare under en pågående försäljning är fullt möjligt – men det kan få juridiska och ekonomiska konsekvenser om du inte har koll på vad som gäller. Framför allt påverkar det vem som har rätt till mäklararvodet och det finns risk att du som säljare får betala dubbelt.

Förmedlingsuppdraget styr villkoren

När du anlitar en mäklare tecknar du ett så kallat förmedlingsuppdrag. Det är ett juridiskt bindande avtal som reglerar uppdragets villkor, såsom arvode, ensamrätt, uppsägning och eventuella kostnader om bostaden inte säljs. I förmedlingsuppdraget framgår bland annat när du kan säga upp uppdraget och vad som händer om du byter mäklare innan försäljningen är slutförd.

Mäklarens ensamrättstid

De flesta förmedlingsuppdrag omfattar en ensamrättsperiod, som vanligtvis är tre månader. Under denna tid har den anlitade mäklaren exklusiv rätt att förmedla bostaden, vilket innebär att du som säljare inte får anlita någon annan mäklare för samma försäljning.

Om du väljer att säga upp förmedlingsuppdraget under ensamrättsperioden – utan att mäklaren har begått något fel – kan mäklaren ha rätt till ersättning för nedlagda kostnader, till exempel för marknadsföring eller fotografering. I vissa fall kan mäklaren även ha rätt till provision, särskilt om bostaden redan har visats för spekulanter eller om förhandlingar med en potentiell köpare har påbörjats.

Byta mäklare efter 3 månader

Efter att ensamrätten löpt ut kan du vanligtvis säga upp förmedlingsuppdraget utan kostnad. Men även då bör du kontrollera om det finns särskilda villkor i avtalet, exempelvis om ersättning för utlägg som mäklaren haft. Mäklaren måste i sådana fall kunna styrka de kostnader som begärs ersatta.

Ett annat viktigt begrepp att känna till är efterskyddstid, som ofta gäller under tre till sex månader efter att uppdraget avslutats. Den innebär att om en spekulant som varit i kontakt med mäklaren – till exempel deltagit i en visning eller mottagit information om bostaden – köper bostaden under denna period, kan mäklaren ändå ha rätt till hela eller delar av arvodet, även om affären slutförs av en annan mäklare.

För att undvika framtida tvister om vem som har rätt till arvodet bör du alltid begära en spekulantlista i samband med att du byter mäklare. Den visar vilka spekulanter den tidigare mäklaren haft kontakt med, och tydliggör vilken mäklare som har rätt till mäklararvodet vid en eventuell affär.

Så byter du mäklare på rätt sätt

Oavsett när du väljer att avsluta samarbetet är det avgörande att du säger upp förmedlingsuppdraget korrekt. Enligt Fastighetsmäklarlagen har mäklaren en skyldighet att bekräfta uppsägningen skriftligen, och du bör alltid själv begära en sådan bekräftelse.

Observera att en mäklare inte kan kräva att få slutföra uppdraget efter att du sagt upp det. Däremot kan hen, beroende på omständigheterna, ha rätt till viss ersättning enligt avtalet.

Undvik problem när du byter mäklare

Genom att vara påläst och aktiv i dina val – och inte minst jämföra flera mäklare innan du byter – kan du undvika problem längre fram. Fastighetsmäklarinspektionen rekommenderar att man alltid jämför olika alternativ, och gärna väljer en mäklare med erfarenhet av att sälja liknande bostäder i samma område. Det ökar chanserna till en framgångsrik försäljning.

Vanliga frågor:

Kan jag byta mäklare under pågående försäljning?

Ja, det är tillåtet – men det kan medföra kostnader eller risk för dubbelt arvode om du inte har koll på vad som gäller i avtalet.

Vad är ett förmedlingsuppdrag?

Det är det skriftliga avtal du tecknar med mäklaren. Det reglerar arvode, ensamrätt, uppsägning och eventuella kostnader.

Vad betyder ensamrätt?

Under ensamrätten (ofta 3 månader) får bara den anlitade mäklaren sälja bostaden. Du får inte anlita en annan mäklare under den tiden.

Vad händer om jag säger upp mäklaren under ensamrätten?

Du kan bli skyldig att betala för utgifter som mäklaren haft, som fotografering eller marknadsföring – om det står i avtalet.

Kan jag byta mäklare utan kostnad efter ensamrättstiden?

Ja, men kontrollera ändå om det finns villkor för ersättning av utlägg även efter att ensamrätten löpt ut.

Vad är efterskyddstid?

Det är en period efter att uppdraget avslutats (ofta 3–6 månader), då den gamla mäklaren fortfarande kan ha rätt till arvode om en spekulant de har förmedlat köper bostaden.

Hur undviker jag att behöva betala dubbelt arvode?

Begär en spekulantlista från din första mäklare innan du byter. Då vet du vilka köpare de har haft kontakt med och vad som kan omfattas av efterskydd.

Hur ska jag säga upp förmedlingsuppdraget?

Uppsägningen ska alltid ske skriftligt. Mäklaren är skyldig att bekräfta uppsägningen skriftligt.

Kan en mäklare kräva att få slutföra affären efter uppsägning?

Nej. Men beroende på situationen kan mäklaren ändå ha rätt till ersättning enligt avtalet.

Vad bör jag tänka på innan jag byter mäklare?

Jämför flera mäklare, läs igenom avtalet noggrant, dokumentera allt skriftligt och ta reda på eventuella kostnader innan du byter.

Jämför mäklararvoden
Börja här