När betalar man mäklararvodet?
Innehåll på denna sida
Vid en bostadsförsäljning anlitas ofta en mäklare för att ta hand om försäljningen. I uppdragsavtalet mellan mäklaren och säljaren ska alla villkor för försäljningen finnas med, till exempel när mäklararvodet ska betalas och mäklararvodet ska först betalas ut när alla villkor och förutsättningar i avtalet har uppfyllts. Vanliga villkor är exempelvis villkor om besiktning eller att köparen ska bli medlem i bostadsrättsföreningen om det gäller en bostadsrätt. Har mäklare och säljare inte kommit överens om betalningsvillkor behöver mäklaren begära betalningen.
Vid de flesta bostadsförsäljningar drar mäklaren av mäklararvodet från handpenningen. En handpenning är en avgift, en förskottsbetalning, som oftast betalas vid tillfället för undertecknandet av köpekontraktet. Handpenningen är i regel 10 % av köpeskillingen. Köparen deponerar handpenningen på mäklarens konto, på ett så kallat klientmedelskonto, och när det är dags för den slutgiltiga betalningen betalas handpenningen minus mäklararvodet till säljaren.
Om mäklaren inte lyckas sälja bostaden kan avtalet sägas upp men ofta står det i avtalet att mäklaren har rätt att ta betalt för vissa särskilda utgifter som uppkommit i samband med uppdraget. Förmedlar säljaren bostaden själv under mäklarens förhandlade uppdragstid, den så kallade ensamrättstiden, kan mäklaren ha rätt till provision.
Jämför mäklararvoden – få gratis offerter från mäklare
Mäklarnas arvoden skiljer sig en hel del mellan olika städer och områden. För att ta reda på vad olika mäklare tar i arvode och vad som ingår så kan du använda den kostnadsfria tjänsten MäklarOfferter.se. Du beskriver bara bostaden du vill sälja så får du hjälp med att samla in offerter och att jämföra mäklare.
Tjänsten är helt gratis och du väljer själv om du vill anlita någon av mäklarna som du får erbjudande av.
Jämför mäklararvoden nuOlika typer av mäklararvode
Mäklararvodet är vanligtvis en provision på köpeskillingen. Det kan vara en procentsats på hela köpeskillingen eller olika procentsatser inom vissa bestämda intervall av köpeskillingen. En del mäklare förhandlar fram en procentsats på köpeskillingen men med en viss lägsta ersättning. Ett mäklararvode kan också vara ett fast pris. Det innebär att mäklararvodet är bestämt innan försäljningen påbörjas och styrs inte av köpeskillingens storlek.
Hur stort mäklararvodet är beror på många olika faktorer. En erfaren mäklare med god lokalkännedom kan ofta ta ett högre pris. Även bostadstyp, storlek, skick och läge styr mäklararvodets storlek men kom ihåg att det är en förhandlingsfråga mellan säljare och mäklare. Det är därför alltid viktigt att jämföra flera mäklare innan man bestämmer vem som ska få ta hand om bostadsförsäljningen.
Vad ingår i mäklararvodet?
Vad som ingår i mäklararvodet kan skilja sig åt mellan olika mäklare men normalt brukar värdering, fotografering, marknadsföring, visningar, budgivning, rådgivning, deponering av handpenning, kontraktsskrivning och deklarationshjälp vid avslutad affär ingå. Andra saker som annonser på Hemnet, homestyling och flyttstädning ingår i princip aldrig men det är en förhandlingsfråga mellan mäklare och säljare. Tänk också på att många försäljningskostnader som till exempel mäklararvode, homestyling, fotografering och besiktning är avdragsgilla i deklarationen. En bostadsförsäljning ska alltid, oavsett om den gått med vinst eller förlust, deklareras.
När betalar man mäklararvodet?
I uppdragsavtalet mellan mäklare och säljare ska det tydligt stå när och hur mäklararvodet ska betalas.
Vanliga frågor:
När ska mäklararvodet betalas?
Det förhandlas fram mellan mäklare och säljare och ska stå i uppdragsavtalet.
När betalar man mäklararvodet?
Information om betalning ska finnas med i uppdragsavtalet mellan säljare och mäklare och betalas när villkor för försäljningen är uppfyllda.
Innehåll på denna sida
Rörligt mäklararvode (Procent)
Kostnad för arvode: 50 000 kr
Arvodestrappa
Kostnad för arvode: 70 000 kr