Är mäklararvodet avdragsgillt? | Så gör du skatteavdrag

När du säljer en bostad med hjälp av en mäklare betalar du ett mäklararvode men ofta har du också en del andra utgifter i samband med bostadsförsäljningen. En del av dessa utgifter kan du göra avdrag för i deklarationen. Exempel på kostnader som är avdragsgilla är:

  • mäklararvode
  • annonsering
  • homestyling
  • fotografering
  • besiktning
  • dolda fel-försäkring

En del av dessa utgifter kan vara inkluderade i mäklararvodet. Du har alltså rätt att göra ett skatteavdrag på mäklararvodet när du ska deklarera bostadsförsäljningen. Hur det ska deklareras beror på om du sålde bostaden med vinst eller förlust. Gör du en vinst på försäljningen får du dra av mäklararvodet från vinstskatten och om du gör en förlust får du istället tillbaka på skatten. Det är alltid viktigt att spara alla kvitton och fakturor från bostadsförsäljningen. I mäklararvodet ingår ofta hjälp med deklaration av bostadsförsäljningen.

Är mäklararvodet avdragsgillt?

Jämför mäklararvoden – få gratis offerter från mäklare

Mäklarnas arvoden skiljer sig en hel del mellan olika städer och områden. För att ta reda på vad olika mäklare tar i arvode och vad som ingår så kan du använda den kostnadsfria tjänsten MäklarOfferter.se. Du beskriver bara bostaden du vill sälja så får du hjälp med att samla in offerter och att jämföra mäklare.

Tjänsten är helt gratis och du väljer själv om du vill anlita någon av mäklarna som du får erbjudande av.

Jämför mäklararvoden nu

Deklarera en bostadsförsäljning

Året efter bostadsförsäljningen ska du deklarera försäljningen i inkomstdeklarationen. Det betyder att om du säljer en bostad och skriver under köpeavtalet 2024 ska försäljningen deklareras 2025. Detta gäller alla som sålt en bostad, oavsett om försäljningen gick med vinst eller förlust. Säljer du en bostad med vinst betalar du 22 % i vinstskatt, även kallad reavinstskatt eller kapitalvinstskatt. Om du istället går med förlust har du rätt att göra ett skatteavdrag på förlusten. Skattesatsen beror på hur stort underskottet är.

Vinsten eller förlusten är skillnaden mellan inköpspriset, alltså vad du köpte bostaden för, och försäljningspriset, alltså köpeskillingen vid försäljningen. Enligt Skatteverket är, som vi har sett, mäklararvode avdragsgillt liksom renoverings- och ombyggnadskostnader. Du får dra av kostnader för underhåll, renovering och reparationer från fem år tillbaka. Det kan till exempel vara inköp av nya vitvaror, målning och tapetsering. En tillbyggnad eller ombyggnad kan dras av även om den gjordes för mer än fem år sedan, till exempel en ny altan eller en förbättring av kökets planlösning. Kostnaderna måste dock ha överstigit 5000 kr och resulterat i en förbättring. Beroende på om det är en bostadsrätt eller ett hus kan du även dra av för till exempel kapitaltillskott, andel av inre reparationsfond och kostnader för lagfart och pantbrev.

Köper du en ny bostad i samband med en bostadsförsäljning kan du skjuta fram reavinstskatten kostnadsfritt men du får inte göra ett reavinstuppskov på mer tre miljoner kronor.

Är mäklararvodet avdragsgillt?

Ja, mäklararvodet är avdragsgillt i deklarationen och hur du ska deklarerar beror på om du sålde med vinst eller förlust.

Vanliga frågor:

Hur mycket av mäklararvodet är avdragsgillt?

Avdragsgilla försäljningsutgifter är utgifter som säljaren haft i samband med bostadsförsäljningen, exempelvis mäklararvodet, men även bland annat annonsering, homestyling, fotografering och besiktning är avdragsgilla.

Är mäklararvodet avdragsgillt?

En bostadsförsäljning, oavsett om den går med vinst eller förlust, ska deklareras och då får säljaren göra avdrag för kostnader för mäklararvodet.

Rörligt mäklararvode (Procent)

Kostnad för arvode: 50 000 kr

Arvodestrappa

Kostnad för arvode: 70 000 kr

Jämför mäklararvoden
Börja här